Medzi najúspešnejších športovcov PSK patria hádzanári, volejbalisti i džudisti

14.01.2014 Prešov

Titul najúspešnejšieho športovca po piatykrát putuje do Tatranu Prešov

Titul najúspešnejšieho športovca Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 ostal už piaty rok v rade v hádzanárskej rodine. Po Radčenkovi a Antlovi štafetu po druhýkrát prevzal najvyšší hádzanár Tatranu Prešov, Lotyš Dajnis Kristopans. Už 11. ročník slávnostného vyhlásenia najúspešnejších športovcov a športových kolektívov Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 sa konal 14. januára v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.

Odborná komisia za rok 2013 určila desať najúspešnejších športovcov PSK - jednotlivcov v kategórii dospelých bez určenia poradia, tri najúspešnejšie športové kolektívy v kategórii dospelých a v mládežníckej kategórii. Ocenení boli aj najúspešnejší študenti stredných škôl, najúspešnejšia stredná škola, zdravotne postihnutý športovec a udelená bola aj Cena predsedu PSK.

Najúspešnejším športovcom Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 sa stal Dajnis Kristopans, ľavoruká pravá spojka a kľúčová postava úradujúceho slovenského šampióna Tatran Prešov. V prvej desiatke bez určenia poradia ho podporil klubový kolega Žarko Pejovič. Medzi ocenených už tradične patrí popradský horolezec Peter Hámor a zaradila sa sem aj mladá kickboxerka Erika Tartaľová z Kickboxing klubu Panter Prešov, ktorá si minulý rok odniesla trofej ako najúspešnejšia stredoškoláčka, ale všetky ostatné mená sa objavili po prvýkrát. Či už je to sninský zápasník Mykola Bolotnyuk zo ZK Vihorlat Snina, mladá zjazdárka, dcéra bývalej vynikajúcej lyžiarsky, Jana Gantnerová zo Ski klubu Zelené Pleso, kulturista Tomáš Grib z ŠKM Stará Ľubovňa, jedna z najvýraznejších postáv volejbalovej histórie Slovenska Monika Smák, ktorá pôsobí v MŠK Oktan Kežmarok, či Martina Namešpetrová (ŠK Slyo fit Prešov) a Ján Matej (KSTaK Matej Bardejov), reprezentanti v tlaku na lavičke.

Najlepším kolektívom dospelých sa podľa očakávaní zaslúžene stal slovenský šampión, hádzanársky klub Tatran Prešov. Druhé miesto medzi najlepšími kolektívmi dospelých po tretíkrát obhájili volejbalisti z VK Chemes Humenné. Trojicu medzi dospelými uzatvárajú džudisti z MŠK Vranov nad Topľou. Aj v kategórii najúspešnejších mládežníckych kolektívov za rok 2013 dominovali hádzanári. Mládežnícka zložka Tatran Prešov – dorastenci a žiaci si – tak ako minulý rok, vybojovali prvé miesto, keď obhájili unikátnu zbierku troch majstrovských titulov. Druhé miesto patrí dorastencom z PHK Prešov U18 za slovenský majstrovský titul. Tretiu priečku získali mladí kickboxeri z prešovského Kickboxing klubu Panter.

Už niekoľko rokov si krajská samospráva osobitne všíma aj úspechy študentov stredných škôl. Tento rok prišlo 24 nominácií z 18 stredných škôl. Najúspešnejšími študentmi sa napokon stali dvaja mladí Prešovčania: fitneska Stanislava Dolinská zo Strednej odbornej školy na Košickej ulici a talentovaný hádzanár Lukáš Urban zo Strednej priemyselnej školy (SPŠ) elektrotechnickej. Najúspešnejšou strednou školou za rok 2013 sa stala Hotelová akadémia Otta Brücknera v Kežmarku, predovšetkým za vynikajúce výsledky lukostrelkyne Alexandry Šiškovej a Andreasa Žampu, ktorý súťaží v zjazdovom lyžovaní.

Cenu pre zdravotne postihnutého športovca si prevzal študent SPŠ v Snine Samuel Andrejčík, ktorý úspešnej reprezentuje Slovensko v športe boccia. Cenu predsedu PSK udelil Peter Chudík v tomto roku turistickému oddielu Tatran Prešov, ktorý minulom roku oslávil okrúhle 60. jubileum svojej činnosti. Aktuálne v klube pôsobí 140 registrovaných turistov.

Medzi najúspešnejších športovcov Prešovského kraja v 11-ročnej histórii vyhlasovania patria okrem Dajnisa Kristopansa ďalší hádzanári - Radoslav Antl (2011) a Alexander Radčenko z Tatranu Prešov (2009 a 2010), kulturista Andrej Hlinka zo Starej Ľubovne (2007), lyžiar Martin Bajčičák (2005 a 2006), nohejbalista Marek Tomčišák z Humenného (2004) a silová trojbojárka Eva Svjanteková z Bardejova (2002). Za rok 2008 toto ocenenie nebolo udelené a v roku 2003 anketa vôbec nebola vyhlásená.

***

Prešov 14. januára 2014

Veronika Fitzeková
hovorkyňa PSK
 
Najúspešnejší športovci a športové kolektívy Prešovského samosprávneho kraja 2013

14. január 2014, DJZ Prešov

Najúspešnejší športovci PSK v doterajšej histórii
2012 – Dajnis Kristopans, Tatran Prešov (hádzaná)
2011 – Radoslav Antl, Tatran Prešov (hádzaná)
2010, 2009 – Alexander Radčenko, Tatran Prešov (hádzaná)
2008 – neurčený
2007 – Andrej Hlinka, Stará Ľubovňa (kulturistika)
2006, 2005 – Martin Bajčičák, ŠKP Štrbské Pleso (klasické lyžovanie)
2004 – Marek Tomčišák, Humenné (nohejbal)
2003 – vyhlasovanie sa nekonalo
2002 – Eva Svjanteková, Bardejov (silový trojboj)

Najúspešnejší športovec PSK za rok 2013

Dajnis Kristopans - hádzaná, Tatran Prešov
Ani po piatykrát v rade sa na tróne pre najúspešnejšieho športovca kraja nič nemení – pozíciu na vrchole si opäť zopakovali prešovskí hádzanári. Tretíkrát v histórii ankety sa pritom triumf v nej podaril víťazovi úspešne obhájiť a po druhý raz v rade sa tak najvyššej pocty ušlo najvyššiemu z ocenených – lotyšskému reprezentantovi v hádzanej Dajnisovi Kristopansovi, ktorého 215 cm a 135 kg radí medzi najrobustnejších hráčov na svete. V prešovskom klube si 23-ročný ľavoruký hádzanár odkrúca piatu sezónu, počas ktorej tímu svojimi kvalitnými výkonmi dopomohol k už deviatemu titulu slovenského šampióna i úspešnému účinkovaniu v Pohári EHF a SEHA League. Medzi kľúčové osobnosti nepatrí ale iba v tíme Tatrana, ale aj v lotyšskej reprezentácii, v ktorej prispel v kvalifikácii na ME 2014 aj k víťazstvu nad Slovenskom. V konkurencii svetových veľmocí Chorvátska a Maďarska to ale obom reprezentáciám na postup nestačilo.

Najúspešnejší športovci PSK 2013 bez určenia poradia

Mykola Bolotnyuk – zápasenie, ZK Vihorlat Snina
Pôvodom Ukrajinec, odchovanec ľvovskej školy, je od roku 2011 slovenským reprezentantom v zápasení voľným štýlom v hmotnostnej kategórii do 60 kg. Od svojho príchodu na Slovensko sninský zápasník neprehral vo farbách svojho klubu jediný zápas. V minulom roku získal už svoj tretí titul majstra Slovenska a svojimi výkonmi pomohol k titulu aj klubu. Slovensko reprezentoval na oboch vrcholných podujatiach sezóny. Na majstrovstvách Európy v Tbilisi skončil na 7. mieste a na majstrovstvách sveta v Budapešti obsadil pri svojej premiére medzi seniormi 12. priečku. Dve strieborné medaily si priviezol z Veľkej ceny Nemecka a Veľkej ceny Španielska.

Jana Gantnerová ml. – alpské lyžovanie, Ski klub Zelené Pleso
Dcéra bývalej vynikajúcej lyžiarsky a vedúcej slovenskej výpravy na ZOH 2014 v Soči Jany Gantnerovej-Šoltýsovej a ski-horolezca Juraja Gantnera bola jednou z najvýraznejších osobností slovenskej výpravy na Svetovej zimnej univerziáde v talianskom Trentine. Z piatich medailí vybojovala pre Slovensko hneď dve – zlato v kombinácii a striebro v zjazde. Je tiež slovenskou šampiónkou v Super G a superkombinácii. V obrovskom slalome skončila na Majstrovtvách SR na 2. mieste. Vo Svetovom pohári si v minulom roku pripísala prvé body. Slovensko reprezentovala aj na dvoch olympijských hrách – v Turíne 2006 a Vancouveri 2010. Vo februári ju čaká tretie vystúpenie pod piatimi kruhmi – tentoraz v ruskom Soči.

Tomáš Grib – kulturistika, ŠKM Stará Ľubovňa
Kulturistike sa venuje šesť rokov a po 4. mieste z MS juniorov spred troch rokov sa v tom minulom dočkal vytúženej medaily zo svetového šampionátu. Na svetovom šampionáte juniorov v klasickej kulturistike, ktoré sa konali v Mongolsku, získal pre Slovensko striebornú medailu. Medzinárodnému úspechu predchádzalo víťazstvo na majstrovstvách Slovenska – Veľkej cene Dubnice 2013. Práve vďaka víťazstvu v tejto súťaži sa Tomáš nominoval na svetový šampionát do Ulambátaru.

Peter Hámor – horolezectvo, Poprad
Svetoznámy horolezec a alpinista je už pravidelným účastníkom našej ankety. Nie za zásluhy, ale za to, že každým rokom dokáže posúvať hranice svojich možností ešte ďalej. V roku 2013 sa mu to podarilo zdolaním v poradí už jedenástej osemtisícovky, ktorou sa stalo Lhotse (8 516 m) – štvrtá najvyššia hora sveta a najbližší sused Mount Everestu. Peter si tým splnil „dávny“ rest, keď sa po prvý raz pokúšal na Lhotse vystúpiť už v roku 1996, no pri jeho prvej himalájskej expedícii mu to nevyšlo. Teraz sa mu to podarilo spoločne so štvoricou európskych horolezcov bez použitia kyslíka. Na zdolanie mu tak z himalájskych velikánov chýbajú už iba tri posledné „kúsky“ – Dhaulágirí, Manaslu a Šiša Pangma.

Ján Matej – tlak na lavičke, KSTaK Matej Bardejov
Zástupcovia Klubu silového trojboja a kulturistiky Matej Bardejov sa na vyhlásení ankety o najúspešnejšieho športovca zúčastňujú so železnou pravidelnosťou. Tentoraz si zaslúženú nomináciu vybojoval 28-ročný reprezentant Slovenska v tlaku na lavičke Ján Matej, ktorý na majstrovstvách sveta v hmotnostnej kategórii do 90 kilogramov získal výkonom 262,5 kg zlatú medailu a titul majstra sveta. V absolútnom hodnotení šampiónov všetkých hmotnostných kategórií obsadil 3. miesto.

Martina Namešpetrová – tlak na lavičke, ŠK Slyo fit Prešov
Je všestrannou športovkyňou. Už počas štúdia na strednej a vysokej škole sa venovala bojovým umeniam (karate, jiu jit su), neskôr presedlala na body fitness, kde sa trikrát v rade stala vicemajsterkou Slovenska. Neskôr získala titul majsterky Slovenska v kulturistike. V posledných rokoch dosahuje medzinárodné úspechy v tlaku na lavičke, v ktorom okrem v poradí tretieho titulu majsterky Slovenska, obhájila v minulom roku aj tituly majsterky sveta a absolútnej majsterky Európy. Stala sa tiež víťazkou C.A.F. Sportgames a North Gym Crossgame v crossfite.

Žarko Pejovič - hádzaná, Tatran Prešov
Reprezentant Čiernej hory je ďalším zástupcom prešovskej hádzanej, ktorý si plným právom zaslúži umiestnenie medzi najlepšou desiatkou športovcov. Ľavá spojka s bohatými skúsenosťami zo Srbska, Rakúska, Macedónska i Španielska prišla do Prešova vo februári 2012 ako defenzívna posila. Z čistokrvného hádzanárskeho obranára ale „vytvoril“ tréner Peter Hatalčík aj nebezpečnú ofenzívnu silu, ktorá naháňa strach nejednému brankárovi. Aj vďaka jeho výkonom sa Tatran presadzuje nielen v domácej extralige, ale aj v nadnárodnej SEHA League, kde kráča za účasťou vo Final four.

Monika Smák – volejbal, MŠK Oktan Kežmarok
Jedna z najvýraznejších postáv volejbalovej histórie Slovenska. Päťnásobná víťazka ankety Volejbalista roka na Slovensku (1994, 2005, 2009, 2010, 2011) a držiteľka klubových titulov zo Slovenska, Francúzska, Poľska a Česka sa v závere svojej kariéry vrátila do tímu Kežmarku, kde s volejbalom začínala. Svojimi líderskými kvalitami dopomohla tímu k historickému 2. miestu v základnej časti extraligy a postupu do nadstavbovej skupiny o 1. - 4. miesto v dlhodobej časti. Bývalá kapitánka slovenskej reprezentácie v súčasnosti pôsobí aj ako asistentka reprezentačného trénera Mareka Rojka.

Erika Tartaľová – kickbox, Kickbox Club Panter Prešov
V predchádzajúcom ročníku ankety získala mladá kickboxerka ocenenie pre najúspešnejšiu športovkyňu stredných škôl, v tomto sa už svojimi výkonmi prepracovala do TOP 10 krajských športovcov. Úradujúca juniorská majsterka sveta v minulom roku pridala do svojej zbierky hneď dva tituly juniorskej majsterky Európy, keď v poľskej Krynici triumfovala v kategóriách kicklight a lightcontact do 65 kg. Víťazstvá si pripísala aj na Svetových pohároch v maďarskom Szegede a v rakúskom Innsbrucku.

Najúspešnejšie kolektívy dospelých PSK za rok 2013

1. miesto
Tatran Prešov – hádzaná
Dominancia hádzanárov Tatrana Prešov pokračovala aj v minulom roku, v ktorom zelenobieli bojovali hneď na štyroch frontoch - v extralige, Slovenskom pohári, SEHA League i európskych pohárových súťažiach. Na Slovensku opäť nenašli konkurenciu, keď k v poradí deviatemu titulu majstrov Slovenska, z toho siedmeho v rade, pridali aj triumf v Slovenskom pohári. Klub ale dobre reprezentoval slovenskú hádzanársku školu aj v zahraničí. V základnej skupine Pohára EHF zelenobielym iba tesne ušiel postup v nabitej skupine popri pravidelnom účastníkovi Ligy majstrov dánskom KIF Kolding i neskoršom víťazovi celej súťaže – nemeckom Rhein Neckar-Löwen. V skupinovej fáze druhej najprestížnejšej európskej súťaže bude Tatran pôsobiť aj tento rok. Jeho súpermi budú maďarský Szeged, švédsky Kristianstad a finalista ostatnej edície - francúzsky Nantes. Tretiu sezónu pôsobí slovenský majster aj v nadnárodnej SEHA League. Po tom, čo sa na konci minulej sezóny neprebojovali do Final four, v tejto zverenci Petra Hatalčíka prehrali v súťaži zatiaľ iba dva zápasy a majú našliapnuté na turnaj najlepšej štvorice tímov, keď bok po boku Croatie Záhreb kraľovali na konci roka tabuľke celej súťaže.

2. miesto
VK Chemes Humenné - volejbal
Volejbalistom Humenného sa síce v minulom roku nepodarilo obhájiť titul majstra Slovenska, keď vo finále nestačili na v súčasnosti už zaniknutý Volley Team UNICEF Bratislava, ktorému podľahli aj vo finále Slovenského pohára, ale aj zisk strieborných medailí z oboch súťaží je dôkazom toho, že humenský volejbal stále patrí na špicu slovenskej volejbalovej mapy. Potvrdzuje to aj účinkovaním v Stredoeurópskej lige (MEVZA), kde im v predchádzajúcej sezóne iba veľmi tesne ušla účasť vo Final Four. V tejto ale majú Chemesáci po druhýkrát v histórii namierené k finálovému turnaju celej súťaže, keď im na konci roka patrila za dvojicou účastníkov Ligy majstrov – slovinskej Ľubľany a rakúskemu Aich/Dob 3. miesto v tabuľke. Humenčania sa predstavili aj v pohárovej Európe, kde vo Vyzývacom pohári (Challenge Cup-e) ich cestu zastavil v 2. kole taliansky tím Andreoli Latina.

3. miesto
MŠK Vranov nad Topľou - džudo
Džudisti z Vranova nad Topľou sa v roku 2013 tešili z historického úspechu, keď sa im v závere novembra podarilo v konkurencii piatich najlepších klubov z Poľska, Česka a Slovenska vybojovať víťazstvo v nadnárodnej Interlige. V semifinále zdolali aj svojho najväčšieho domáceho rivala z VSC Dukla Banská Bystrica (3:2) a vo finále nedala pätica Matej Poliak, Martin Zagorov, Peter Žilka, Pavol Kubena a Martin Janata šancu tímu USK Praha, ktorý zdolala 4:1. K tomuto úspechu pridali vranovskí džudisti aj obhajobu strieborných medailí v domácej najvyššej súťaži, v ktorej boli nad ich sily iba spomínaní Banskobystričania.

Najúspešnejšie kolektívy mládeže PSK za rok 2013
1. miesto
Dorastenci a žiaci Tatran Prešov - hádzaná
Ani medzi najúspešnejšími mládežníckymi kolektívmi nemôžu po roku opäť chýbať nádeje hádzanárskeho Tatrana Prešov. Tie dokázali obhájiť unikátnu zbierku troch majstrovských titulov, keď starší dorastenci pod vedením dvojice Ivan Pompoš – Stanislav Kolpák a ani mladší dorastenci vedení Marekom Gernátom opäť nepoznali premožiteľa. Z titulu majstrov Slovenska sa tešili aj mladší žiaci na čele s trénerom Jozefom Lukáčom a do zbierky úspechov prispeli aj starší žiaci pod vedením Petra Jalča striebornými medailami.

2. miesto
PHK Prešov U18 - hokej
Dorastenci PHK Prešov sa postarali o historický úspech prešovského mládežníckeho hokeja ziskom slovenského majstrovského titulu vo svojej kategórii. Zverenci trénerov Vladimíra Pekarčíka a Tomáša Kochana naznačili svoje ambície už v základnej časti, ktorú vyhrali pred Slovanom Bratislava a Banskou Bystricou. Cez Nitru (3:0 na zápasy) a Trenčín (3:2) sa dostali až do finále, v ktorom triumfovali nad Liptovským Mikulášom vo všetkých troch zápasov a zaslúžene sa tešili zo zlatých medailí. Prešovčania kraľovali aj individuálnym štatistikám. Marko Ferenc sa s 83 kanadskými bodmi (39+44) stal najproduktívnejším hráčom súťaže, Martin Krasničan bol so 49 asistenciami najlepšie prihrávajúcim hráčom. Prešovčania strelili najviac gólov zo všetkých tímov (232) a mali aj najvyššiu úspešnosť streľby (12,15 percent).

3. miesto
Kickboxing Club Panter Prešov – kickbox
Mladí kickboxeri z Prešova prispeli k jednoznačne najúspešnejšej účasti výpravy Slovenského zväzu kickboxu na vrcholnom podujatí na ME v poľskej Krynici. Slovensko malo na šampionáte pri vyše 1600 súťažiacich z 36 krajín 31-členné zastúpenie, prešovský KBC Panter reprezentovala osmička pretekárov, ktorá zo sady 26 slovenských medailí vybojovala rovnú desiatku. Najväčšími želiezkami v ohni boli juniorka Erika Tartaľová a starší kadet Marek Karlík, ktorí získali zhodne po dva tituly majstrov Európy. Jeden titul pridali juniorka Alexandra Nižníková a staršia kadetka Viktória Kažiková. V rovnakej vekovej kategórii získali striebro aj Erich Nižník a Stela Levická, ktorá s Viktóriou Kažikovou pridali ešte po jednom bronze. Celkovo tak Prešovčania získali 6 zlatých, 2 strieborné a 2 bronzové medaily. Klub si tak dal pekný darček k 20. výročiu svojho založenia.

Cena predsedu PSK Petra Chudíka
Turistický oddiel Tatran Prešov
Klub slovenských turistov Tatran Prešov vznikol v roku 1953 a v minulom roku oslávil okrúhle 60. jubileum svojej činnosti. Aktuálne v klube pôsobí 140 registrovaných turistov, pričom potešujúce je, že ich počet neustále rastie. Ročne sa členovia klubu zúčastňujú vyše 60-tich akcií. A to nielen doma na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Poľsku a Česku. Okrem pešej, vysokohorskej, či cykloturistiky sa jeho členovia podieľajú na údržbe takmer 300 turistických informačných miest a značení trás na takmer 600-kilometroch turistických chodníkov v okolí Prešova a Sabinova.

Cena pre postihnutého športovca
Samuel Andrejčík – boccia
Študent Strednej priemyselnej školy v Snine sa športu pre telesne postihnutých športovcov – boccia, aktívne venuje od roku 2010. Už o rok neskôr sa dostal medzi ôsmich najúspešnejších hráčov Slovenska a zúčastnil sa súťaže Boccia Masters, ktorú vyhral. V roku 2012 získal zlato na Medzinárodných hrách telesne postihnutej mládeže do 21 rokov v Brne a vybojoval si miestenku v nominácii Slovenska, s ktorou sa v júni 2013 zúčastnil majstrovstiev Európy – EuroBoccia 2013 v portugalskom Guimaraesi, kde sa ako vôbec najmladší účastník po víťazstve vo finále nad Grékom Christosom Kanavasom stal majstrom Európy a postaral sa tak o historicky prvé slovenské zlato na medzinárodnej úrovni.

Najúspešnejší študenti stredných škôl v pôsobnosti PSK za rok 2013

Stanislava Dolinská – fitnes, Stredná odborná škola na Košickej ulici, Prešov
Po minuloročnej víťazke Erike Tartaľovej prebrala štafetu najúspešnejšej športovkyne spomedzi študentov stredných škôl jej spolužiačka Stanislava Dolinská. Takisto študentka 4. ročníka odboru kozmetik na SOŠ v Prešove je popri svojom štúdiu aj úspešnou fitneskou. Pod vedením trénera Arpáda Mestera získala v minulom roku vo svojej vekovej kategórii zlato na majstrovstvách sveta v Poľsku, pričom medzi ženami skončila celkovo druhá. K tomuto úspechu pridala juniorské zlato aj z majstrovstiev Európy v Estónsku, celkovo brala bronz. Prvé miesto obsadila aj na Pohári TEKO Cassovia Cup v Maďarsku.

Lukáš Urban – hádzaná, Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Prešov
Študent 4. ročníka odboru zameraného na technické a informačné služby je nielen vzorným študentom, ale vo svojom mladom veku aj úspešným hádzanárom Tatrana Prešov a juniorským, no už aj seniorským reprezentantom Slovenska. Prispel k zisku majstrovského titulu hádzanárov Tatrana Prešov a svojimi výkonmi si v závere roka vybojoval miesto v seniorskej nominácii reprezentačného trénera Zoltána Heistera na zápasy kvalifikácie o postup na MS v Katare.

Najúspešnejšia stredná škola v pôsobnosti PSK za rok 2013

Hotelová akadémia Otta Brücknera, Kežmarok
Škola má vo svojom strede nielen úspešných žiakov, ale aj úspešných športovcov, ktorým na ich reprezentáciu Slovenska vytvára kvalitné podmienky. Za zmienku stoja najmä výkony a úspechy dvojice Alexandra Šišková a Andreas Žampa. Študentka 5. ročníka je držiteľkou ôsmich slovenských rekordov v lukostreľbe, v minulom roku sa stala absolútnou víťazkou Central European Cup-u a ženskou vicemajsterkou Slovenska. Ďalší piatak Andreas Žampa je za posledné dva roky štvornásobným juniorským majstrom Slovenska, medzi dospelými si vybojoval rovnaký počet pódiových umiestnení, ku ktorým pridal aj bronz na Kontinentálnom austrálsko-novozélandskom pohári. Slovensko bude reprezentovať na blížiacej sa zimnej olympiáde v Soči.
 
 

Vyberte región

mark